En prat med en idrettsmedisiner....

Rickard Dahan er samarbeidspartner av vår hovedleverandør SportDoc. Han er en del av det medisinske apparatet til det svenske herrefotballandslaget og den som hjelper Zlatan Ibrahimovic når Sveriges største idrettsstjerne har skadeproblemer. “Jeg nyter min jobb til det fulle. Å få jobbe så tett på idretten og være med på så mange fantastiske idrettsopplevelser er fantastisk”, sier han selv.
Intervju og bilde er gjengitt fra SportDoc sin produktkatalog.
Faktarute Rickard Dahan

Nasjonalitet: Svensk

Familie: Gift, 3 barn

Utdanning: Fysioterapeut med spesialisering i idrettsmedisin, CSPT

Klubber som aktiv: Malmö FF, Landskrona BoIS, Lunds BK

Idrettslige meritter: 18 landslagskamper på gutte- og juniornivå

Meritter som fysioterapeut: Håndballandslaget (1997-2003, 2 EM gull, 1 VM sølv), Malmö FF (2000-2010, 2 seriemesterskap), Fotballandslaget (2010- , EM sluttspill)

Landslagsoppdrag som både spiller og fysioterapeut

Rickard Dahan var selv et fotballtalent i sine yngre år og var lenge i akademiet til Malmö FF før det ble en sesong i Allsvenskan med BoIS, “Jeg spilte på gutte- og juniorlandslag og i Allsvenskan for Landskrona. Siden ble det noen sesonger i 1. og 2. divisjon. Jeg bruker å si at det var skadene som satte stopp, men nok ikke god nok, rett og slett”, sier han og ler. I stedenfor ville han jobbe med å behandle andres skader og tok utdanning som fysioterapeut med spesialisering i idrettsmedisin.

“Takket være kollegene Fredrik Nyquist og Inge Dahlberg fikk jeg oppleve privilegiet å få jobbe med håndballandslaget i en syv års tid under Bengan Johanssons ledelse. Etter det var jeg ansvarlig fysioterapeut i Malmö FF i drøyt ti år.”.

Det ble ingen landslagskamper som senior på Rickard Dahan. Derimot fikk han 2010 muligheten til å jobbe med det svenske herrelandslaget i fotball som en del av det medisinske apparatet. Høydepunktet så langt er er EM sluttspillet i Ukraina i 2012. “Det er svært motiverende å få jobbe såpass tett på noen av verdens beste fotballspillere. Samtidig stilles det svært høye krav, det betyr jeg også hele tiden må ligge i forkant.”.

Kulan – Sveriges ledende idrettsskadesenter

I 2010 startet Rickard Kulan Idrottskadecentrum som siden da har utviklet seg til et Sveriges ledende idrettsskadesentere med 12 fysioterapeuter, helsesenter med lege, sykepleier, under sykepleier, idrettspsykolog, ortopeditekniker, massasjeterapeut, helsestrateg og ernæringsfysiolog.

På Kulan jobber de med en rekke klubber innen fotball, innebandy, gymnastikk, svømming og flere andre, hvor de svenske mesterne Malmö FF er den meste kjente. Dessuten er Rickard den Zlatan Ibrahimovic kommer til for å få hjelp når han har skadeproblemer. “Man fåt ofte et veldig nært og tillitsfylt samarbeidsforholdmed spillere man har jobbet med i klubber tidligere. Det gjelder Zlatan såvel som Daniel Majstorovic, Markus Rosenberg og flere andre. Da er det vanlig at man holder kontakten og at de kanskje velger å komme hjem og kjøre rehab her.”.

Samarbeid med SportDoc

Rickard forteller om viktigheten av å ha rett utstyr når man skal forebygge og behandle idrettsskader;

“Når man jobber med idrettsskader og idrettsmedisin så er det viktig å ha en god forståelse for hva som er normal funksjon og hvilke belastningsmekanismer som er gjeldende slik at man legge fokus på å behandle hovedårsaken til problemet. Å gjenskape normal funksjon, styrke eller bevegelighet gjennom korrigerende og styrt trening er ofte det aller viktigste. Men, det er også behov for å dempe og lindre symptomer. Da hjelper det å ha tilgang til et varemerke som SportDoc som tilbyr et fullsortiment med kvalitetsprodukter; alt fra kinesiologitape, varmekremer, sportstape for stabilisering og korreksjon til produkter som trengs i akuttsituasjon og behandling når skaden skjer.”.